Julkaistu Jätä kommentti

KiwiGrip kansi- ja liukuestepinnoite – turvallisuutta ja tyyliä

Markkinoille on jokin aika sitten tullut uudenlainen KIwiGrip kansipinnoite, jolla kannen karhennus on helposti toteutettavissa omatoimisesti. KiwiGrip kansipinnoite on kehitetty etenkin venekäyttöön, joka parantaa erilaisten pintamateriaalien kulkuturvallisuutta. KiwiGrip soveltuu käytettäväksi niin puu- lasikuitu-, epoksi- kuin metallipinnoillakin. Venekäytön lisäksi KiwiGrip soveltuu lähes kaikkialle, missä pintamateriaalin liukkautta pitää vähentää.

Yleisimmin käytetyt KiwiGrip -värit ovat valkoinen ja harmaa. Saatavana myös mustana, sinisenä ja kerman värisenä.

KiwiGripin ominaisuudet

KiwiGrip on erittäin kova akryylipolymeeri, jolla saadaan UV-suojattu, kestävä, tasainen ja elastisen pinta. Tehokkaan UV-suojan ansiosta värin kellastuminen on voitu minimoida.

KiwiGripin koostumusta voisi kuvailla geelimäiseksi, paksuksi pastaksi, joka on rakenteeltaan homogeenista ja säilyttää siten värinsä kuluessaankin. KiwiGripillä tehty karhennus ei perustu täyteaineisiin, vaan karhennus saadaan aikaan telaamalla siveltimellä levitetty paksuhko maalikerros erikoistelalla, joka jättää karhean pinnan. Karhennuksen voimakkuutta voidaan ”säätää” mm. viivästyttämällä telausta, maalia ohentamalla tai valitsemalla hienorakenteisempi tela. Jos lopputulos ei ole toivotunlainen, niin geelin voi poistaa esimerkiksi lastalla ja käyttää heti uudelleen. Pienen alueen koetelaus auttaa löytämään halutunlaisen pinnan.

KiwiGrip on vesiliukoinen ja myrkytön aine, minkä ansiosta mahdollisten roiskeiden ja työvälineiden puhdistus on helppoa ja turvallista.

Rauman partiotyttöjen koulutusaluksena olevan Diva Enter 360 Explicitin kulkukannet kunnostettiin keväällä 2023 pinnoittamalla ne KiwiGripillä. Työvaiheiden kuvat ovat tästä projektista.

Diva Enter 360
Rauman pertiotyttöjen koulutusvene Diva Enter 360 Explicitin. Kuva Elon kuvaus

Työvaiheet

KiwiGrip voidaan levittää vanhan karhennuksen päälle tai aiemmin karhentamattomalle pinnalle.  Jos lasikuitukannessa on halkeamia tai kolhuja, pitää ne korjata vettä pitäväksi ennen karhenteen levittämistä. KiwiGrip sopii useille eri materiaaleille.
Vanha gelcoat pinta / kulkualueet
Puhdista vanha gelcoat  -pinta rasvanpoistoaineella hangaten sitä karhunkielellä tai  teräsharjalla hapettumien, lian ja öljyn poistamiseksi. Vahanpoistoainetta tarvitaan, jos pinta on vahattu 5 vuoden kuluessa. Pinnan voi myös hioa.
Lasikuitu- ja epoksipinnat
Jos lasikuitu- tai epoksipinta sisältää vahaa, se on pestävä kokonaan vahanpoistoaineella. Hio pinta tämän jälkeen hyvin 50 – 100 karkealla hiomapaperilla. Pyyhi pinta lopuksi rasvanpoistoaineella.
Alumiini tai teräs
Metallit vaativat pohjamaalin suojaamaan alla olevaa metallia ruosteelta, hapettumiselta tai korroosiolta. KiwiGrip on yhteensopiva kaikkien pohjamaalien kanssa. Levitä pohjamaali valmistajan ohjeiden mukaisesti. Hio pohjamaali kevyesti varoen sen puhkeamista 100 – 220 hiomapaperilla ja pyyhi pöly huolellisesti pois.
Puu
Puupinnat pitää maalata tai lakata ennen KiwiGripin levitystä. Käsitelty pinta estää veden ja apuaineiden imeytymistä puuhun. Pohjustukseen sopii ulkokäyttöön tarkoitetut maalit ja lakat. Maalin kuivuttua hio pinta mataksi 100-220 karkeuden hiomapaperilla ja poista hiontapöly huolellisesti. 

Työn eteneminen

Karhennukset tehtiin huolellisen puhdistuksen jälkeen suoraan vanhan karhennuksen päälle. Vanha karhennus harjattiin teräsharjalla ja joitakin kohtia hiottiin kevyesti. Tämän jälkeen irronnut lika ja pöly pyyhittiin pois spriillä. Puhdistuksen jälkeen käsiteltävä alue rajattiin 6 mm rajausteipillä ja suojausta levennettiin vielä teippaamalla maalarinteippi rajausteipin ulkoreunaan. Näin saatiin siisti lopputulos.

Vesiliukoisena aineena KiwiGrip on helppo puhdistaa heti telauksen jälkeen, jos/kun sitä kulkeutuu suojattujen pintojen ulkopuolelle.

KiwiGrip myydään nykyisin kierrekorkillisessa muovipussissa, mistä pastan annostelu on helppoa. Levitys onnistuu parhaiten  siveltimellä.

Pastan määrällä on suora vaikutus siihen, miten voimakas karhennus saadaan aikaiseksi. Yllä olevassa kuvaparissa pastaa on liian vähän, jos halutaan voimakas karhennus. Pastaa voidaan helposti lisätä ja levittää se uudelleen.

Oikea pastan määrä selviää lopulta kokeilemalla. Jos pastaa tulee liikaa, se on helppo poistaa esimerkiksi lastalla. Pussista kaadettu pasta levitetään työskentelyalueelle tasaiseksi kerrokseksi ennen telausta. KiwiGripin työskentelyaika (avoin aika) on noin 20 minuuttia, mikä pitää huomioida käsiteltävän alueen koossa.

KiwiGrip on täysin myrkytön aine ja sen käsittely on turvallista jopa ilman suojavarusteita.

Pintakuvion voimakkuus

Karhennus saadaan aikaan pakkauksen mukana tulevalla struktuuritelalla, jolla syntyy voimakas karhennus kun pastaa käytetään riittävästi. Rauhallinen telausnopeus takaa hyvän lopputuloksen ja turhia roiskeita ei synny.

Erittäin voimakas karhennus saadaan aikaiseksi, kun kertaalleen telatun pinnan annetaan kuivua noin 5 minuuttia ja telataan pinta tämän jälkeen uudelleen.

Telaamisessa voidaan käyttää myös pitkänukkaista maalaustelaa, jolla saadaan aikaan matala kuvio. Tällainen pinta ei ole välttämättä tehokas liukkauden torjuntaan, mutta antaa pintaan elävyyttä ja on helpompi pitää puhtaana. Matala kuvio sopii esimerkiksi sisätiloihin.

KiwiGrip levitystelan vaikutus lopputulokseen

Telatyypin valinnalla voidaan vaikuttaa lopulliseen pintakuvion voimakkuuteen. Pitkänukkaisella telalla saadaan matalampi kuvio kuin struktuuritelalla. Halutunlainen pintakuvio syntyy kokeilemalla.

Suojausteipit kannattaa poistaa ennen maalin kuivumista, jotta reunoista tulee siistit.

Työskentelyolosuhteet KiwiGripin levityksessä

KiwiGripin kuivumisajat suhteessa ilmankosteuteen on esitetty taulukossa. Pääsääntöisesti ilmankosteus on keväällä alhaisempi kuin kesällä ja syksyllä. Lämpimässä säässä KiwiGripin levitystä suorassa auringon paisteessa kannattaa välttää, jotta pasta ei kuivu liian nopeasti. Kuumalla kelillä pastan kuivumista voidaan pitkittää lisäämällä siihen noin 10 % vettä, jolloin työskentelyaika pysyy riittävän pitkänä. Viileämmässä kelissä kuivumista voidaan nopeuttaa lämpöpuhaltimilla.

Huolella tehty työ takaa hyvän lopputuloksen.
Vastaa